Villa Lyran, som uppfördes som en sommarvilla 1876 utav paret Fredrika och Carl Limnell, är ett känt kulturmärke i Stockholm. Paret Limnell älskade sällskapsliv och därför samlades här dåtidens litterära, musikaliska och konstnärliga kändisar för “Kolifej på Lyran”.
Jenny Lind, Gunnar Wennerberg, Carl Snoilsky, Carl David af Wirsén, Kristina Nilsson och Henrik Ibsen var bland gästerna. Inbjudna gäster tyckte om att komma till Limnells för den ”känsla af hem, af trefnad, af välvilja och hjärtlighet, af godhet och förstående sympati som låg i luften”. Och en hel del festligheter lär det ha varit, då uttrycket “Att vara på lyran” (att vara berusad) sägs ha myntats här.
En del märkliga konstruktioner finns i huset, som att torntaket går att höjas och sänkas. “Stugan” kallas husets största rum, och den vackra kakelugnen i mitten ritades 1868 av den svenska arkitekten Johan Fredrik Åbom.
Platsen som Lyran står på kallades förut för Leopolds Lyra, och huset har fått sitt namn efter den lyra som Carl Gustaf Af Leopold lät byggas som en hyllning för Carl Michael Bellman i skogsgläntan utanför. Huset är blåklassat av Stockholms stadsmuseum, det vill säga den högsta kommunala skyddsklassen.
Fredrika Limnell var en av kvinnorörelsens centralgestalter och var bland annat engagerad inom Föreningen för gift kvinnas äganderätt. Då hon var ekonomiskt oberoende, kunde hon redan tidigt hjälpa Fredrika Bremer och prinsessa Eugénie i deras sociala arbete. Hon betalade till stor del Fredrika Bremers resa från Italien till Palestina. Hemma hos Sofie Adlersparre hörde hon början till Gösta Berlings saga och bidrog sedan med pengar så att Selma Lagerlöf skulle ges möjlighet att avsluta boken.
Efter Fredrika Limnells död 1892 ärvdes Lyran av hennes son. Huset stod tomt en tid, men användes senare som pensionat, restaurang och festlokal. På 1950-talet användes det vid flera filminspelningar och mellan 1959 och 1961 sändes radioprogrammet ”Litterär och musikalisk salong” samt tv programmet ”Söndagsbilagan” härifrån.
År 1961 köptes villan av Stockholms stad i samband med att den moderna stadsdelen Bredäng planerades. Under en tid tilläts Lyran förfalla och vandaliserades även. Men 1965-66 lät Stockholms stad restaurera byggnaden, och den inreddes då till konditori och fick en bostadslägenhet i övervåningen.
Lyran drivs idag av David Agerstig med eget bageri.